Jan-Bloem-Slider1

WERKWIJZE

Beweging centraal

In mijn werk (eigenlijk in mijn hele leven) staat bewegen centraal. Enerzijds gaat het dan om bewegen als doel, bijvoorbeeld beter leren bewegen, beter worden in je sport of bewegingskunst enzovoorts. Anderzijds gebruik ik beweging als middel, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in hoe jij met stress of weerstand omgaat en vervolgens te experimenteren met alternatieven. 

Ik denk dat het verhaal van de boom al iets duidelijk maakt over wat ik doe (zie logo). Nou, naast het verhaal van de boom, is er nog een ervaring die voor mij heel helder uitlegt wat ik doe.

Mijn zoon heeft als hobby koken. En die hobby neemt hij, zoals alle dingen, erg serieus. Dat betekent, dat hij alles uitzoekt. Een van de dingen die hij wilde weten, is of vlees afkomstig uit de jacht in vele opzichten kwalitatief beter en duurzamer is, dan geproduceerd vlees. Hij liep echter aan tegen de morele bezwaren die er tegen de jacht worden gemaakt. Hij wilde dit echter zelf ervaren. Nu is een compagnon van mij een fanatiek jager en we mochten mee op een jacht in Duitsland. Mijn zoon en ik werden ingedeeld bij de drijvers. Dit zijn de mensen die het wild opdrijven, zodat ze in beweging komen en door de jagers kunnen worden gezien.

Het was geweldig! Dat wil zeggen, ik heb allerlei dieren in het wild van zeer nabij mogen zien. We brachten behoorlijk wat beweging te weeg. Het probleem was alleen, dat de dieren de verkeerde kant op renden. Eenmaal aangekomen op het open veld, werden we begroet door de jagers. En ik maakte mijn excuus vanwege het feit, dat de dieren de verkeerde kant op waren gerend. “Ach, dat maakt niet uit”, zei een van de jagers. “Er moet beweging zijn. Als de dieren blijven zitten waar ze zitten, dan kunnen we ze niet zien. Het maakt niet uit welke kant ze oprennen, als ze maar in beweging komen. Dan kunnen wij er iets mee. Dat is onze taak c.q. verantwoordelijkheid. Het is jullie taak die beweging te veroorzaken!”

En plotseling realiseerde ik me, dat dit precies is wat ik doe. Ik zet mensen, individuen en groepen, in beweging. Letterlijk dan wel figuurlijk. Ik weet alleen niet welke kant ze op bewegen. Maar dat ze in beweging komen, is zeker. Het is dan aan de klant c.q. opdrachtgever om iets te gaan doen met de beweging die is ontstaan. Een proces waar ik als adviseur of coach kan optreden.

Volg jij ons ook?

Mijn ideale klant

Veel collega’s vertellen vooral wat zij jou als klant kunnen bieden. Wat mij betreft ontbreekt het dan aan een belangrijke factor: Wat heb jij als client te bieden? Ja, het is van belang dat ik voor jou de geschikte adviseur, trainer of coach ben. En het is evenzeer van belang dat jij een voor mij geschikte client bent. Ben ik voor jou niet de geschikte persoon, dan gaat het niet werken. Ben jij voor mij niet de geschikte client, dan gaat het evenzeer niet werken! 

Wat vraag ik van jou als client?

De cliënten die met mij de beste resultaten behalen, zijn mensen die zelf heel graag willen. Ze hoeven niet overtuigd te worden. Ook zijn ze heel erg gemotiveerd om aan de slag te gaan en staan open om verschillende dingen uit te proberen, ook al zien ze niet altijd direct het nut er van. 

Kortom, het zijn mensen die de moed hebben een soms lastige pad te bewandelen en zichzelf als primair verantwoordelijk zien voor hun eigen leven en de keuzes die ze maken.

Contact

Neem contact op

Voor een vraag of een antwoord kunt u altijd contact met mij opnemen.
Ik sta u graag te woord.

© copyright 2023 | Bijlholt Communicatie